На спирките на градския транспорт във Варна да бъдат поставени предпазни

...
На спирките на градския транспорт във Варна да бъдат поставени предпазни
Коментари Харесай

Антитерористични колчета могат да пазят чакащите по варненските спирки

На спирките на градския превоз във Варна да бъдат поставени предпазни колчета вид „ антитерористични ”. С предпазните уреди  да бъдат оборудвани  рисковите спирки, след проучване във всеки регион на морската столица. Това бе разисквано на съвещание на Комисията по пътна сигурност към Община Варна.

До предложението  се стигна след случая на автобусна спирка „ Тракия ” на бул. „ Владислав Варненчик ”. В началото на месеца, 21-годишен водач с Фолксваген " Голф ” се качи на тротоара и опустоши четирима души, чакащи рейс.
 bgmaps.com
Катастрофата стана рано сутринта, а повода бе заспиване на младия лидер, който се прибирал от нощна промяна в казино Подобни антитерористични колчета във Варна към момента не са употребявани.

Има ги в други градове, като в София да вземем за пример са сложени на няколко места, най-вече на спирки в отдалечените квартали, разяснява ръководителят на Комисията по пътна сигурност – зам.-кметът Тодор Иванов. Той беше безапелационен, че все пак няма по какъв начин да се спрат пътните произшествия. -->

„ И тетраподи да сложим, все ще се откри един да прелети от горната страна и да убие хора. Няма по какъв начин да се застраховаме на 100 %, само че това, което зависи от нас, би трябвало да го създадем ”, съобщи Иванов.

Ремонтите с европейски средства на някои от варненските булеварди към момента са в гаранционен период и поставянето на сходни защитни средства ще докара до рухване на гаранцията за съответните сектори, изясни основен специалист Георги Георгиев от общинска дирекция " Инженерна инфраструктура и благоустрояване ".

От велоклуб „ Спартак ” поддържаха концепцията за слагане на защитните колчета. Според ръководителя на клуба Евгений Балев има антитерористични колчета с изящен тип, които могат да се слагат на „ Тракия ” и други спирки, които са под риск от пътни произшествия. 

Не единствено заспиване зад кормилото може да е причина за врязване на кола в тази спирка . Гледането на мобилния телефона, което към този момент е всеобщо събитие, и обледеняване на пътя също могат да са причина  за сходен случай в злощастния сектор със завой на бул. „ Владислав Варненчик ”, посочи Балев.

Въвеждане в идеалния център на Варна на две зони „ 30 км/ч ” , в които скоростта на транспортните средства да бъде лимитирана, оферират от съдружие „ Таляна ”. Първата зона е с граници бул. ”Мария Луиза ”, улиците „ Шипка ”, „ Одесос ”, „ Преслав ”, бул. ”Приморски ” и ул. ”Козлодуй ”. Втората зона е сред булевардите ”Мария Луиза ”, „ Осми Приморски полк ”, „ Цар Освободител ”, „ Приморски ” и улиците „ Преслав ”, „ Одесос ” и „ Шипка ”.

Въвеждането на това ограничаване на скоростта ще докара до по-голяма сигурност за пешеходците, отбягване на нездравословните последици от трафика и възстановяване на качеството на градската среда.

Впоследствие мярката може да бъде въведена и на други места в града, откакто изгодите бъдат възприети от обществото, се показва в предлагането . То бе оставено за разглеждане на последващо съвещание на Комисията по пътна сигурност, откакто от сдружението бе изискана конкретика.

„ Трябва да се вземе поради, че има Генерален проект за организацията на придвижване във Варна. Ако решим, комисията може да предложи смяна ”, разяснява ръководителят Тодор Иванов. 

Бе разисквано и предлагането за слагане на светофар с пешеходна  заявка на пресечната точка на булевардите „ Сливница ” и „ Княз Борис I " (до площад „ Свят ”, прочут измежду варненци повече като „ Севастопол ”).

Решението ще бъде взето на идващото съвещание на комисията, след разглеждане на данни за трафика в региона. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР